Online marketing

5 social media trends die je moet weten voor 2023

Sociale media in 2023.

Het is moeilijk te voorspellen hoe sociale media zich de komende drie jaar precies zullen ontwikkelen, maar er zijn een paar belangrijke trends die het landschap waarschijnlijk zullen bepalen.

1. Social search wordt nog belangrijker

Nu sociale media een steeds belangrijker onderdeel van ons dagelijks leven is, verandert de manier waarop we informatie zoeken en ontdekken. In 2023 zal social search een cruciale rol spelen om bedrijven te helpen hun publiek te bereiken en te binden. Door aanwezigheid op platforms als Tik Tok, Instagram en Facebook te optimaliseren, kunnen bedrijven de kracht van sociale connecties benutten om verkeer en verkoop te stimuleren. 

Door actief deel te nemen aan sociale conversaties en gebruik te maken van hashtags en andere tools kunnen bedrijven hun zichtbaarheid en bereik op deze platforms vergroten. In een steeds drukkere en concurrerende markt zal het vermogen om effectief gebruik te maken van sociale zoekfuncties een belangrijke onderscheidende factor zijn voor bedrijven.

2. Keep it short and vertical

In 2023 zal verticale content een sleutelrol spelen om bedrijven te helpen hun publiek op sociale media te bereiken en te interesseren.

Een van de belangrijkste redenen hiervoor is de toenemende populariteit van platforms als TikTok, die korte verticale content mainstream hebben gemaakt. Met hun focus op pakkende, aandachttrekkende video’s die gemakkelijk te consumeren zijn op een klein scherm, hebben platforms als TikTok een revolutie teweeggebracht in de manier waarop we content consumeren en nieuwe mogelijkheden gecreëerd voor bedrijven om in contact te komen met hun publiek.

Naast de populariteit van platforms als TikTok, Instagram reels en YouTube Shorts is ook de opkomst van verticale video als format de drijvende kracht achter de trend naar korte inhoud. Met hun meeslepende, schermvullende formaat zijn verticale video’s bijzonder geschikt om de aandacht te trekken en betrokkenheid te stimuleren. Door korte verticale content te creëren, kunnen bedrijven profiteren van dit formaat en content creëren die gemakkelijk te consumeren en te delen is.

Over het algemeen zal het gebruik van korte verticale content in 2023 waarschijnlijk steeds belangrijker worden voor bedrijven, omdat ze op zoek zijn naar nieuwe en effectieve manieren om hun publiek op sociale media te bereiken en te binden. Of het nu is door het gebruik van platforms als TikTok of door het creëren van hun eigen verticale video-inhoud, bedrijven die in staat zijn om effectief gebruik te maken van deze trend zullen een aanzienlijk voordeel hebben in het drukke en concurrerende social media landschap.

3. Onderschat de waarde niet van content creators

In de wereld van sociale media kunnen kleinere content creators een krachtig instrument zijn voor bedrijven die hun publiek willen bereiken en binden.

In tegenstelling tot traditionele beroemdheden, die een meer afstandelijk en gepolijst imago hebben, hebben kleinere content creators vaak een meer relateerbare en authentieke aanwezigheid op sociale media. Dit maakt hen effectiever in het verbinden met en beïnvloeden van hun volgers.

Voor bedrijven kan een samenwerking met kleinere contentmakers een kosteneffectieve manier zijn om een gericht en betrokken publiek te bereiken. Door samen te werken met makers die een sterke aanhang hebben in een bepaalde niche, kunnen bedrijven hun producten of diensten effectief promoten bij een zeer relevant publiek.

Door actief deel te nemen aan sociale conversaties en gebruik te maken van hashtags en andere tools kunnen bedrijven hun zichtbaarheid en bereik op deze platforms vergroten. In een steeds drukkere en concurrerende markt zal het vermogen om effectief gebruik te maken van sociale zoekfuncties een belangrijke onderscheidende factor zijn voor bedrijven.

4. Toenemende integraties

Een gebied waar we waarschijnlijk een belangrijke ontwikkeling zullen zien, is de integratie van sociale media met messaging-apps. Nu steeds meer mensen gebruikmaken van messaging-apps als hun primaire communicatiemiddel, zullen socialemediabedrijven op zoek gaan naar manieren om hun platforms met deze apps te integreren om gebruikers betrokken te houden. Dit kan de vorm aannemen van integraties met apps als WhatsApp en Facebook Messenger, of zelfs de integratie van berichtenfuncties rechtstreeks in de socialemediaplatforms zelf.

Een ander gebied waar we waarschijnlijk meer integratie zullen zien is dat van de e-commerce. Sociale mediaplatforms beginnen robuustere tools te bieden voor bedrijven om hun producten rechtstreeks aan gebruikers te verkopen, en het is waarschijnlijk dat deze trend zich de komende jaren zal voortzetten. Dit kan de integratie omvatten van functies zoals winkelwagentjes, betalingsverwerking en zelfs augmented reality-ervaringen om gebruikers te helpen producten te visualiseren.

5. Social media en goede customer service

Een van de belangrijkste redenen hiervoor is de groeiende verwachting van consumenten dat zij via sociale media snel en gemakkelijk toegang krijgen tot klantenservice. Met de proliferatie van smartphones gebruiken steeds meer mensen sociale media als hun primaire communicatiemiddel, en ze verwachten dat bedrijven beschikbaar zijn om hun zorgen en vragen in realtime te beantwoorden.

Voor bedrijven biedt het gebruik van sociale media voor klantenservice een aantal voordelen. Door gebruik te maken van platforms als Facebook, Instagram, Tik Tok, etc. kunnen bedrijven vragen, klachten en feedback van klanten tijdig en efficiënt afhandelen. Dit kan helpen om de klanttevredenheid te verbeteren en vertrouwen op te bouwen bij hun publiek.

Tegelijkertijd is het belangrijk dat bedrijven zich bewust zijn van de potentiële risico’s van het gebruik van sociale media voor klantenservice. Omdat ze snel een groot publiek kunnen bereiken, kunnen sociale media klachten en negatieve feedback versterken. Het is cruciaal dat bedrijven een plan hebben om deze problemen aan te pakken en ervoor te zorgen dat ze tijdig en professioneel reageren op de zorgen van klanten.

 

Let's begin

Klaar om van 2023 jouw jaar te maken? Wij helpen je graag!